Pedagogisk dokumentation med digitala verktyg

Sitter just nu och lyssnar på förskollärare som delar med sig av hur man kan arbeta med digitala verktyg i förskolan. De som just nu delar med sig är förskollärare från Treälvsskolan i Lit (Jämtlands län). Det som slår mig (riktigt hårt i ansiktet…) är hur fort allting har gått. Pedagogerna som nu delar med sig var nybörjare i att använda digitala verktyg för 2-3 år sedan. Jag kommer ihåg att jag hade en introduktionsutbildning med några för 2 år sedan. Engagemanget var stort. Frågorna var många och tekniken strulade. Nu, två år senare står de stolta och berättar på ett mycket inspirerande och professionellt sätt hur de arbetar med pedagogisk dokumentation med hjälp av digitala verktyg.
Det som också slår mig är hur nytänkande pedagogerna är. De har förändrat sitt tankesätt i att dokumentera verksamheten. Tanken kanske alltid har funnits där. Men kanske inte möjligheterna.
Låt mig ge ett exempel, the simple way…

Inskolningssamtalet. Ahh, ni får en bild framför er förstår jag, i alla fall ni som någon gång lämnat er guldklimp till den kommunala förskolan. Formellt. Ett bord. En förskollärare. Information. Viktigt information. Mycket information. Kanske en kaffekopp. Nya relationer ska skapas, för pedagogen, föräldrarna och framförallt barnet. Ett traditionellt inskolningssamtal. En ny omvärld skapas för alla i ett inskolningssamtal.

Varför inte göra den i Keynote?
Varför inte projicera presentationen på den interaktiva tavlan?
Varför inte låta barn och förälder sjunka ned i en ”puffkudde”
Varför inte skicka hem inskolningspresentationen?

Presentationen fylls med bilder, filmer och kortare texter. Visuellt och multimedialt. ALLA ser och förstår. Till och med farmor eller morfar kan få se den efteråt. De kommer ju säkerligen att hämta någon gång. Vi skapar en relation till tredje part, bara genom att tänka lite nytt , bara för att vi har nya möjligheter. Shit. Jag hade varit helt såld på den förskolan med ett sådant inskolningssamtal.
Enkelt, eller hur.
Nu ska jag fortsätta att lyssna på det utvidgade kollegiet. Tror att det handlade om att dokumentera ”Hitta Vilse” och sopsortering med hjälp av ”Puppet Pals”, där barnen är huvudrollsinnehavare. Så klart.

IMG_0799

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *